Skrivekurs for eldre med demens

«Vi søsknene byttet på å gå på skolen, vi hadde bare et par sko»

Denne setningen kommer fra en tidligere skrivegruppe for eldre og eldre med demens og fanger essensen av et spesielt prosjekt.

Skrivekurs for eldre med demens

«Skrivekurs for eldre med demens» var et svært verdifullt samarbeid som Litteratur for alle gjennomførte ved Nygård sykehjem i Sandefjord. Hver mandag formiddag i løpet av et år møtte vi en flott gjeng eldre mennesker. Vi diskuterte forskjellige temaer og skrev ned det som ble sagt. Noen av deltakerne kunne ikke skrive selv og fikk hjelp, mens andre var taleføre, men glemte hva de nettopp hadde sagt. Likevel kom tekstene til live.

Rå, vakre og gode tekster

Tekstene som ble produsert var rå, vakre og ekte. Selv om vi noen ganger justerte dem litt, ønsket vi å gjengi dem så nøyaktig som mulig for å bevare deltakerens stemme. Disse tekstene uttrykte og vekket liv i tanker, minner og kreativitet hos de eldre.

Kreative oppgaver

Eksempler på oppgaver som ble gitt inkluderte å skrive om et kjøkken, noe som førte til fargerike minner om slakting, grøt, den store kjelen med suppe, vugger og sko som tørket (og sko som ble delt på rundgang), arbeid og samtaler, og ikke minst latter. En annen oppgave jeg husker godt var å skrive om arv. Da skrev noen om tømmerhytter, sølv og porselen, men jeg husker spesielt setningen: «Broren min arvet gården, men jeg arvet sangstemmen til far.»

Skrivegruppens varighet og betydning

Skrivegruppen varte i halvannen time. Tekstene ble til flott litteratur og poesi, der bruddstykker av minner og erfaringer ble uttrykt. Kursholderen avsluttet med å lese opp tekstene høyt – en god avslutning, akkurat passe høytidelig.

Reaksjoner og refleksjoner

Reaksjonene på opplesningene var forskjellige. Noen ble overrasket og forbauset når de hørte teksten igjen, med kommentarer som: «Er det virkelig jeg som har skrevet dette?» Andre ble beklemt, kanskje litt stolte, mens noen nikket gjenkjennende; fordi det var akkurat slik det var for dem også.

Skape fellesskap

Skrivegruppen skapte en følelse av fellesskap. Flere av deltakerne hadde vanskelig for å uttrykke seg, men vi hadde god tid og oppmuntret dem. Deltakerne satte ord på sine egne liv og ble en del av andres liv også.

Takk til deltakerne og støttespillere

Vi takker deltakerne for deres varme, fine og noen ganger triste historier som de delte. Vi takker også Nygård sykehjem, Kristin Gautestad, og Anders Jahres Humanitære stiftelse for disse meningsfulle møtene.

Kirkens Bymisjons arbeid

Kirkens Bymisjon har utviklet skrivekurs for eldre over en periode på ti år og har utgitt veiledningsboken «Ingen er bare det du ser». Denne boken, skrevet av forfatter Linda Gabrielsen, deler erfaringer fra ti års kreativt arbeid med skrivekurs for eldre. Den bekrefter at når enkeltpersoner får fortelle fra eget liv med egne ord, fører det til vitalisering, myndiggjøring og god forebygging. Gabrielsen fremhever at pasienten trer frem som en person ved å bruke egne ord og viser sine ressurser og livserfaring.

Podcast og videre arbeid

Podkasten fra Sofienberghjemmet i Oslo, hvor Kirkens Bymisjon tester ut skrivekurs spesielt tilpasset eldre med langt fremskreden demens, er også verdt å nevne. Kurslærere her er Linda Gabrielsen og Hanne Ramsdal, og reporteren er Anne Cathrine Straume.

NRK reportasje

NRK har laget en reportasje om dette viktige arbeidet, som gir ytterligere innsikt i verdien av slike kreative prosjekter.

Konklusjon

Denne artikkelen fremhever den positive effekten av skrivekurs for eldre, spesielt de med demens. Disse kursene gir eldre en plattform for å uttrykke seg selv og bli hørt, noe som er essensielt for deres velvære. Ved å dele sine historier oppnår deltakerne både personlig vekst og en følelse av fellesskap.

NRK Reportasje om Skrivekurs for eldre med demens

Forrige
Forrige

Kreativitet som en indre drivkraft