Lesing for sårbare grupper

Hvordan skape et trygt rom?

For mange er en lesegruppe et sted å hente inspirasjon, glede og ikke minst få opplevelsen av fellesskap. Når deltakerne er sårbare – for eksempel på grunn av psykisk helse, demens eller andre utfordringer krever det ekstra omtanke. «Det trygge rommet» handler nettopp om å ivareta alle, både fysisk og emosjonelt.

Leselederen legger til rette for gode rammer. Det kan dreie seg om praktiske forhold som lokaler eller retningslinjer for digitale samlinger på Zoom. Alltid vektlegger vi en åpen og respektfull atmosfære der hver deltaker føler seg sett og hørt.

Hvis det oppstår krevende reaksjoner, for eksempel hvis noen blir sterkt berørt av innholdet i teksten – bør man ha klare rutiner for hvordan man håndterer dette. Det kan innebære å ta en pause, tilby en én-til-én-samtale i etterkant, eller i visse tilfeller veilede til videre hjelp. Holder du grupper på institusjoner kan helsepersonell være tilstede.

Personvern og konfidensialitet er også avgjørende på en institusjon. Alt som deles i gruppen, skal behandles varsomt. Samtidig bør leselederen vite hva de skal gjøre hvis de oppdager tegn på vold, selvskading eller andre forhold som krever profesjonell oppfølging.

Valg av litteratur:

Sterke temaer kan absolutt være verdifulle å utforske, men krever gjerne en forsiktig tilnærming. God planlegging, tydelige grenser og en lyttende holdning kan lesegruppen bli et trygt sted der sårbare deltakere føler seg ivaretatt.

Neste
Neste

Når luksus handler om tid og nærvær