Forskning Shared Reading
The Reader Organisation i Liverpool evaluerer jevnlig virkningen av arbeidet sitt, og samarbeider tett med eksterne forskningspartnere for å utforske helsemessige, sosiale og økonomiske fordeler ved metodikken Shared Reading.
Du vil her komme inn til ulike avhandlinger, artikler og forskningsrapporter delt av The Reader og Læseforening i Danmark, og andre relevante rapporter og artikler.
Shared Reading for sårbare grupper (The Reader)
Denne forskningsstudien konkluderte med at Shared Reading - grupper hjalp pasienter som lider av depresjon når det gjelder deres sosiale, mentale, emosjonelle og psykologiske velvære. De kliniske dataene indikerte signifikante forbedringer i den mentale helsen til deprimerte pasienter i løpet av den 12-måneders perioden de hadde deltatt i lesegrupper.
Økt livskvalitet for mennesker med demens (The Reader)
Shared Reading viste seg å bedre livskvaliteten betydelig for de som lever med demens, i tillegg til å gi verdifull fordel for omsorgsarbeidere og pårørende for å oppmuntre til gode opplevelser samme.
Studie av Shared Reading i kvinnefengsel (The Reader)
Dette gir et innblikk i hva kvinner i fengsel kan få ut av Shared Reading. Viser til sitater ikke bare fra gruppedeltakerenes perspektiv, men også fra perspektivet til fengselsbetjentene og leseleder.
Billington, J., Robinson, J. , Longden, E. (2017)
International Journal of Prisoner Health
Komperativ studie av kognitiv atferdsterapi og Shared Reading for kronisk syke (The Reader)
Denne rapporten gir rørende analyser av hva Shared Reading g kan gjøre for mennesker livet har blitt dramatisk endret på grunn av sykdom, tap og depresjon. Den utforsker også i ytterligere detalj ideen om at Shared Reading kan være terapeutisk uten å være en terapi.
Læseforeningen i Danmark har samlet en rekke artikler og avhandlinger om Shared Reading (Læseforeningen)
Lesing "Live" - møte mellom ungdom og litteratur
Avhandling av Ellen Berg Larsen, UiO. 2017
Unge sårbare og effekten av Shared Reading
Anne Line Dalsgård og Charlotte Christiansen, artikkel publisert i ETHOS, Journal of the Society for Psychological Anthropology, 2022
Denne artikkelen bygger på etnografisk feltarbeid i felles lesegrupper for psykisk sårbare unge i Danmark.
Sårbarhet, Shared Reading og selvtillit
Avhandling av antropolog Charlotte Christiansen, Aarhus Universitet, 2021
Hva Shared Reading kan gjøre. En undersøkelse i fire bydeler i England. (The Reader)
Frivillig arbeid med Shared Reading i Liverpool (The Reader)
Litteraturen og livet? Hvordan implementere det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring i litteraturundervisningen i norskfaget? Masteroppgave av Karoline Gudmestad, IiS
Masteroppgave av Martha Aagre Pettersvold
Kan litteraturen lindre og forandre oss – også når vi leser i fellesskap? Denne masteroppgaven undersøker lesegrupper fra en daginstitusjon til et fengsel, og avslører hvordan litteraturen forløser gjenkjennelse, gir virkelighetsflukt og åpner for selvinnsikt. Les om den «kravløse» lesingen som en demokratisk praksis – og hvordan den kan skape dype og meningsfulle fellesskap.