Shared Reading er et rom for refleksjon og intuitiv tenkning
Jeg opplever ofte å møte miljøer der produktivitet og måloppnåelse er idealet, og det kan virke som en luksus å la tankene vandre. Likevel er vel denne vandringen en viktig del av hvordan vi forstår oss selv og verden?
Gjennom Shared Reading, hvor vi sammen deler litterære opplevelser, får vi muligheten til å la hjernens strøm av tanker flyte fritt. Det er i denne friheten vi kan oppdage nye innsikter, bearbeide følelser, og kanskje se oss selv litt tydeligere.
Når vi deltar i Shared Reading, åpnes det et rom hvor vi kan oppleve litteraturen – og oss selv – på en mer intuitiv og undrende måte.
Du vet den tankestrømmen – når vi leser en bok, bare lar blikket hvile på horisonten, eller tankene som kommer når du rusler tankefullt i naturen. Da dukker minner, assosiasjoner og fantasien får vandre. Det er ikke en målrettet tanke, men fri flyt hvor vi ikke trenger å prestere eller komme fram til et bestemt resultat. I disse stundeene aktiverer hjernen en annen måte å tenke på – en form for indre refleksjon som ofte fører oss til nye innsikter, ikke gjennom logisk tenkning, men gjennom spontan undring – umiddelbar opplevelse.
I en Shared Reading-gruppe utvides rommet for tankevandring, her deler vi våre tanker, følelser og refleksjoner uten å måtte konkludere.
Vi kan undre oss sammen, la tankene flyte, og oppdage hvordan ordene i teksten kan knytte seg til våre egne erfaringer og minner. Det kan være at den indre drivkraften hentes fra følelser og minner som plutselig dukker opp, uten at vi helt forstår hvorfor.
I Shared Reading er det ikke nødvendigvis teksten i seg selv som styrer oppdagelsene, men hvordan den resonnerer med oss. Når vi leser og reflekterer sammen, er det kanskje denne delte opplevelsen – møtet mellom våre egne tanker og andres – som blir den underliggende drivkraften.
Det er som om vi gir rom for en felles, stille tilstedeværelse som veileder oss, og det er i denne åpne dialogen at innsiktene naturlig får vokse fram (er det ikke nydelig?)
Å gi oss selv tillatelse til denne formen for tankevandring kan være transformativt. I stedet for å føle press til å analysere eller prestere, får vi rom til å være til stede i øyeblikket. Vi lar ordene og historiene bevege oss, og det er i denne åpne tilstanden at vi ofte opplever dypere erkjennelser. Denne måten å være sammen på er ikke alltid drevet av viljestyrt logikk eller en klar plan; den er i stedet en friere form for tenkning der vi tillater oss selv å la undringen lede veien. Kanskje er det nettopp i denne tilstanden, når vi ikke forsøker å kontrollere tankene, at vi oppdager de mest betydningsfulle innsiktene.
Jeg opplever at Shared Reading skaper et rom der tankene kan flyte fritt, hvor vi gjennom felles undring opplever både litteraturen og oss selv. Her handler det altså ikke om riktig tolkning, men om å gi plass til tankene som oppstår.
I motsetning til den målrettede tenkningen vi ofte bruker i hverdagen, gir Shared Reading oss muligheten til å utforske uten press, noe som åpner for nettopp kreativitet, bearbeider følelser og kanskje en slags mental hvile.